fredag, oktober 23, 2009

Nu ska jag inspireras av Malin och blogga om sådant som gör mig upprörd och arg.

Vi har under ett par veckors tid jobbat med Global Issues på våra engelskalektioner. Vi har diskuterat, redovisat och fördjupat oss i världsliga problem så som fattigdom, kvinnoförtryck och arbete under alldeles för låg standard. Främst har vi riktat in oss på Afrika och fått se under vilka förhållanden människor jobbar för att vi ska få tandborstar, tröjor, skor och dylikt. Vi har också fått rikta in oss på olika organisationer som jobbar emot just detta; allt från Fairtrade till Getbanken och UNICEF – vad dessa organisationer vill, vad de gör av pengarna vi donerar och vad för krav det har. Detta har ärligt och uppriktigt varit bland det mest lärorika jag blivit undervisad i.

Det finns något som kallas för Group of eight (G8), vilket är en grupp som består av några av världens rikaste indstriella länder. Gruppen är ett sammarbete mellan USA, Japan, Frankrike, Ryssland, Canada, England, Tyskland och Australien.
G8-mötet sker en gång per år då gruppen diskuterar Globala frågor så som världsekonomi, klimatförändringar och frihandel.

Vid årets möte i L'Aquila, Italien, deltog rekordmånga deltagare; 28 länder och 10 organisationer. Därav en liten del av vad man kan kalla ”elitens” fruar, som skulle medverka under G8-mötets sista dag. Under den dagen diskuterades bristen på mat och vatten i Afrika. För att visa sitt stöd och uppmuntra till bistånd, flögs 5 Afrikanska barn till Italien där mötet hölls. Där skulle de bli bjudna på middag av fruarna. En middag som visade sig bestå av sojamajsgröt, serverad i röda muggar. Priset på denna ”uppmuntring gentemot bistånd” kostade 2 miljoner kronor och bidrog till en kopp gröt åt en var av de 5 barnen.
Hur ska detta uppmuntra till bistånd då signalen det ger är; skänk pengar till fattiga barn i Afrika, de får en liten del av summan och resten används till organisationens ansikte utåt i världen. ?

Jag läste i en tiding en gång, om en fotograf som jobbat med kvinnors situation runt om i världen. Ett reportage hon hade gjort handlade om Hollywood fruar och deras välgörenhets fester. Om detta reportage sa fotografen: ”Självklart är det bra att de ordnar välgörenhet. Men det handlar fortfarande om att rika ger till de fattiga, - men bara när det passar dem själva.”

Vi måste komma ihåg att i dagens samhälle handlar det inte om att ge pengar till utsatta människor, det handlar om att hjälpa till självhjälp. Hur ska vi få fram detta budskap då två miljoner kronor läggs ut på att få G8-gruppens elithustrur att se ut som goda féer i tv?

Om du vill läsa mer kan du göra det här och här.
Om du vill se tv4 nyheternas inslag om detta kan du göra det
här.

2 kommentarer:

Malin sa...

Jag blir så upprörd och ARG! Som ett bi.!!

Elenny sa...

Vilken jävla värld vi lever i..